Komfort Klíma Kft 2030 Érd, Alsóerdősor 45
Telefon: 06-30-265-31-31 Fax 0623-361-819Klíma berendezések funkciói röviden

 


Jó tudni, hogy néha ismeretlennek tűnő szakkifejezések mit jelentenek! Tekintse át a klímaberendezések funkcióinak rövid ismertetését!NEO Plazma légtisztító rendszer (Plazmaszűrő)


Egy elektrosztatikus elven működő levegőszűrő rendszer, Az eddigi legjobb szag és porszűrő rendszer, ami létezik a világon. Működési elve, hogy a rajta keresztül áramló levegőt egy magasfeszültségű téren vezetik keresztül, ami egyféle polaritással tölti fel a levegőben lévő por és szennyezőanyag részecskéket. Ez a levegő utána egy ellentétes polaritású rácson halad át, ami a benne lévő feltöltött részecskéket magához vonzza. Ezzel a módszerrel a legapróbb részecskék így a füst, baktériumok, vírusok, szagok stb. is kiszűrhetők a levegőből. A plazmaszűrő vízzel (meghatározott módon) tisztítható. Allergiás, asztmás tünetek előzhetőek meg vele.

Korrózióálló Gold Fin bevonatú kültéri hőcserélő

A berendezések hőcserélőinek (egészen pontosan azok alumínium lamelláinak) speciális aranyszínű bevonata. Ez a bevonat megvédi a hőcserélőt a korróziótól ezzel biztosítva hosszú távú védelmet a berendezésnek. Az LG,Fujitsu Fisher,stb ma már minden klímaberendezését Gold Fin bevonatú hőcserélőkkel készíti.

Automatikus üzemmódváltás

Az klímaberendezéseknél a hűtés és fűtés üzemmód automatikusan váltakozik a beállított hőmérséklet függvényében. Ezzel a módszerrel nem kell átkapcsolnunk berendezésünket hűtésről fűtésre vagy viszont, a berendezés ezt automatikusan megteszi.

Jet Cool


Az klímaberendezések funkciója, mellyel igen gyorsan tudjuk lehűteni a helyiséget. Ebben a módban a gép egy nagy teljesítményű hideg légsugarat fúj addig, ameddig a helyiség hőmérséklete el nem éri a 18 oC-ot, de maximum 30 percig

Automatikus tisztítás funkció


Az klímaberendezések egy speciális és rendkívül hasznos funkciója, ami a gép kikapcsolásakor lép működésbe. Ilyenkor a beltéri egység lezárja minden levegő nyílását, fűtés üzemre kapcsol, és a benne lévő ventillátor segítségével kiszárítja saját magát. A folyamat kb. öt percet vesz igénybe. Ez a funkció rendkívül hasznos a szagok megjelenésének és a hőcserélő gombásodásának elkerülése szempontjából. Az idő rövidsége és a lezárt levegő nyílások miatt nem kell tartani a szoba visszamelegedésétől.

Természetet idéző CHAOS légáram

Az klímaberendezések egy kellemes komfort érzetet fokozó funkciója. A levegő véletlenszerű áramoltatását teszi lehetővé (innen a chaos), kellemes szellőhöz hasonlító légmozgást hozva létre. Inverteres klímákkal kombinálva nagyon kellemes, akár hűs tavaszi szellő érzetét keltheti.

Automatikus újraindulás

Klímáknál, az áramszünet esetén történő nem szokványos leállást képes felismerni, és utána a gépet visszakapcsolni a korábban beállított üzemre. Ez hasznos lehet olyan esetben, ha az áramszünet olyankor történik, amikor nem vagyunk otthon. Ilyenkor a kompresszor néhány perc késleltetéssel indul, hogy a nyomáskülönbségek kiegyenlítődjenek, valamint, hogy a gép ne a többi háztartási berendezéssel egyszerre induljon. Megakadályozva ezzel az esetleges hálózati túlterhelést.

24 órás Ki/Be kapcsoló időzítés


Az klímaberendezések funkciója melyjel 24 órára előre időzíthetjük klímánkat, mikor induljon, illetve álljon le. Hasznos lehet, ha például munkából hazajövet nem szeretnénk megvárni, míg a meleg lakást klímánk leküzdi egy elfogadható hőmérsékletre. Ilyenkor egyszerűen csak beállítjuk az időzítést, (pl. 1 órára) és haza érkezésünkkor lakásunk már kellemesen hűvös lesz. Az időzítés 24 óra elteltével törlődik.

Meleg indítás


Az klímaberendezések automatikus funkciója mely fűtés üzemmódban, induláskor, vagy hűtésről fűtésre kapcsoláskor lép működésbe és a ventilátor késleltetett indításáért felelős. A hűtő-fűtő klímákban a hűtést és a fűtést ugyanaz a hőcserélő végzi, így amikor átkapcsolunk egyik üzemmódról a másikra, esetleg ezt magától teszi meg a gép (lásd: automatikus üzemmódváltás) a lehűlt hőcserélőnek idő kell, míg felmelegszik. Ekkor egyrészt értelmetlen lenne a ventillátor működése, másrészt ez a hideg légsugár kellemetlen érzést váltana ki. Ekkor érvényesül a "Meleg indítás" funkció, ami a beltéri ventillátorát csak késleltetve indítja, így elkerülve a hűvös légáramot.

Vezeték nélküli távirányító

Az otthoni split légkondicionálóinak alap tartozéka, mellyel a berendezés irányítását a funkciók váltását, és a hőmérséklet beállítását végezhetjük. Az LG természetesen kettő darab bele való elemmel szállítja. Azért fontos kihangsúlyozni, mert az LG nagy teljesítményű klímáihoz opcióként választható a vezetékes falra szerelhető akár érintőképernyős távirányító is. 2007-től a legtöbb típusnál a távirányító kijelzője LED-es háttérvilágítással is el van látva.

Csendes működés

A klímaberendezések rendkívül csendesen tudnak üzemelni, így akár még aludni is lehet mellettük. A korszerű hőcserélő bevonatoknak, a precízen kiegyensúlyozott motoroknak, és számítógéppel tervezett légáramoltatásnak köszönhetően akár 22dB alá is le lehet szorítani a működési zajt. Ez gyakorlatilag a teljes csöndnek felel meg. Inverteres berendezések esetén a kültéri egység a beállított hőmérséklet elérése közelében csökkenti a kompresszor fordulatszámát, így a hangját egy idő után szinte nem is hallani.

Energia-megtakarítás


Az Inverteres klímaberendezések egy hasznos tulajdonsága melyjel több mint 40%-os energia-megtakarítás érhető el. Az Inverteres klímaberendezések elve, hogy a beállított hőmérséklet közelébe érve csökkentik a kompresszor teljesítményét, ezáltal a hűtés vagy fűtés hatásfoka jelentősen megemelkedik. A takarékosság mellett az inverteres klímáknak számos előnye létezik, amikkel egyre népszerűbbé válnak. Folyamatos használat esetén több mint 40%-os energia-megtakarítás érhető el velük.

Inverteres Klíma - Klimatizálás Gazdaságosan

Sok szó kering manapság az inverteres klímákról, nem véletlenül, hiszen maga a fogalom sem régi dolog. Lényegében a teljesítmény (mármint a hűtő és fűtő teljesítmény) precízebb terheléshez illesztett vezérléséről van szó, aminek sok további előnye létezik. Ahhoz, hogy ezeket az előnyöket érzékelni tudjuk, ismerkedjünk meg az inverteres klíma működésével.


Egy klímaberendezés beltéri egységében érzékelő figyeli a szoba hőmérsékletét. Ezt az értéket egy belső elektronika folyamatosan figyeli, és folyamatosan hasonlítja is azzal, amit mi beállítottunk a távirányítón, vagyis amit a távirányító még a bekapcsolás alkalmával elküldött neki.

Egy normál klíma esetében, ha a szoba hőmérséklete meghaladja az általunk beállított hőmérsékletet, a kompresszor bekapcsol, és a beltéri hűteni kezd. A klíma kikapcsolása természetesen akkor történik, ha szobánk hőmérséklete ismét a beállított hőmérséklet alá esik. Ez a módszer folyamatos ki-be kapcsolgatással tartja fenn a beállított hőmérsékletet.

Az inverteres klíma annyiban különbözik a hagyományostól, hogy nem kapcsol ki igazán és nem is kapcsol be igazán, valahol a kettő között dolgozik, ami a terhelés szempontjából rendkívüli előny. Az inverteres teljesítmény-vezérlés folyamatos szabályozást tesz lehetővé, így a klíma, működésének minden pillanatában, éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak.

Gondoljunk a fényerő-szabályozós lámpára, amit az aktuális fényviszonyoknak megfelelően állíthatunk be. Persze technikailag sokkal bonyolultabb és összehangoltabb rendszerről van szó egy lámpánál, ami drágábbá is teszi az inverteres klímaberendezéseket, de a megemelkedett komfortérzet és számos előny, amit a technika még magában rejt hosszú távon mindenképpen kifizetődő.

Előnyök

Nézzük, milyen előnyökhöz juthatunk, hogyan emelhetjük komfortérzetünket inverteres klímaberendezésekkel.

Precízebb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, hiszen nincs "ki-be" kapcsolgatás, így nincs hőmérsékletingadozás sem. Az emberek egy része érzékeny lehet az ilyesmire és fáradtság, valamint növekvő reakcióidők kísérhetik a jelenséget.

Csendesebb működést tesz lehetővé, hiszen a kültéri egység nagyon ritkán jár 100%-on vagy afelett. Az inverteres megoldással 5-120%-ig szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.


Az indítási áramlökések sok helyen szinte szó szerint lehetetlenné teszik a légkondicionálók telepítését, mivel a hálózat nem bírja el a hirtelen felvett áramcsúcsokat. Az inverteres klíma nem 100%-os fordulattal próbál meg elindulni. Minimális teljesítményfelvétellel képes az indulásra és a 100%-ra való felpörgetés csak ezután következik. Így a megoldás az indítási áramlökéseket is kiküszöböli.

Az inverteres klíma hatásfokban lényegesen eltér a többi "hagyományos" klímaberendezéstől. A titok abban a teljesítmény-tartományban rejlik, amikor a klíma nem 100, hanem pl. csak 50%-on üzemel. Ilyenkor ugyanis a kompresszorhoz gyárilag méretezett hőcserélők, amik a klíma névleges teljesítményét hivatottak leadni, túlméretezetté válnak, és a hűtőrendszer hatásfoka megemelkedik. Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverteres klímák használatával.

Nincs hideg légáram! Mivel csökkent teljesítménnyel is képes dolgozni egy inverteres klíma készülék, az általa kifújt levegő hőmérséklete jóval kellemesebb lehet egy 100%-on dolgozó "hagyományos" típus által kifújt levegő hőmérsékleténél.

Az inverteres klímáknak egyre javuló előnye továbbá, hogy évről évre olcsóbbak, valamint, hogy egyre több, további, komfortot fokozó funkcióval látják el őket.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő berendezést?
Először is tudni kell a hűtendő felület térfogatát. Mérjük le az alapterületet és szorozzuk be a belmagassággal.

Vegyük figyelembe a vásárláskor a ház hőszigetelési adatait. (tetőtér, régi, rosszul záródó ablakok)

!! Engedély köteles lett a klímaszerelés !!


Építési engedély köteles lett a homlokzatra és a ház egyéb külső felületeire szerelt légkondicionáló berendezések elhelyezése, mivel folyamatosan melegedő időjárásunk hatására egyre többen szereltetnek fel légkondicionálókat. >>


Fontos tudnivalók!

Bármilyen klímaberendezés jótállása kízárólag akkor érvényesíthető, amennyiben a  klímaszerelés -t végző cég rendelkezik a szükséges engedélyekkel!