Klíma szerelés – Klímaszerelés

Klíma szerelés – KlímaszerelésNapjainkban az időjárás egyre szélsőségesebb, így a nyarak nálunk egyre forróbbak, szinte elviselhetetlen, munkahelyeken, intézményekben, irodákban pedig elképzelhetetlen, hogy ne legyen klíma berendezés. Most már egyre több otthonban van klíma, hogy kényelmesebbé tegye a mindennapjainkat, sőt egyre nagyobb igény van a hűteni és fűteni is tudó berendezésekre. Csak kevesen vannak tisztában azzal a szabállyal, hogy ha lakásunkba szeretnénk klímát beszereltetni, az bizony engedélyhez kötött, hisz látható lesz az utcafronton, és nem mindig szép látvány, azon kívül a használat közben folyamatosan csöpögő kondenzvíz igencsak zavaró körülmény lehet. Ennek elkerülése érdekében a legtöbben az erkélyre helyezik a légkondicionáló berendezést. Műemlék épületek tekintetében ez a szabály különösen fontos, mert különben igen nagy pénzbírságra számíthatunk. Mielőtt elkezdenénk a klímaszerelést, vegyük fel a szakemberrel a kapcsolatot, és kérjünk tanácsot, hogy milyen klímát vegyünk. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora területet szeretnénk lehűteni vagy felfűteni, milyen adottságú és teljesítményű berendezésre van szükségünk, illetve az sem mellékes, hogy milyen energetikai besorolásba tartozik, mert ez befolyásolja az energia számlánkat. Ez a besorolás mutatja meg, hogy   berendezésünk mennyit fog fogyasztani.

Hova helyezzük?

Több szempontot is figyelembe kell vennünk. Első az esztétikai szempont, de ezen túl sok kérdés van kilátásban. Például célszerű a helyi illetékes építési hatóságtól megérdeklődni, hogy a klímaszerelés nem sért-e meg valamilyen szabályt. Ezzel sok bonyodalmat elkerülhetünk. Ezen kívül be kell tartani a gyártó által előírt távolságokat és biztosítsuk a szabad szellőzést, különben elvész a garanciánk. Olyan helyet válasszunk, ami könnyen elérhető és megközelíthető a későbbiekben aszerelés szempontjából. Elhelyezhetjük fali klíma konzolra, tetőkonzolra vagy talpelemre, esetleg egy erre a célra gyártott szerkezetre. A beltéri egységet ajánlatos úgy elhelyezni, hogy a legmagasabb komfortszintet tudja biztosítani.

 

Mennyi ideig tart egy klímaszerelés? 

Egy átlagosszerelés néhány óráig tart, de hosszabb ideig is eltarthat, ha a kültéri és a beltéri egység között túl nagy a távolság. Ha olyan munkálatokra van szükség, ami több időt vesz igénybe, akkor kisebb részletekben történik.

Látszólag nem tűnik bonyolult folyamatnak, ezért sokan úgy gondolják, hogy esetleg maguk is el tudják végezni a klíma karbantartást. Ez határozottan nem jó döntés, egyrészt, mert rögtön elvész a garancia. Elég egy hibás csatlakozás, ami jelentéktelennek tűnő változást okozhat a berendezésben, ami nagyban befolyásolja a légkondicionáló működését, ami nagyobb energia fogyasztást von maga után, sőt a csőhálózat is kilyukadhat. Egy hiba is megrövidítheti a berendezés élettartamát.

Mennyibe kerül a klíma szerelés?

Sokan nagyon drágának tartják a klímaszerelést, ezért alternatív megoldásokat keresnek. Ilyenkor jön elő a mobil klíma, mint olcsóbb megoldás. A mobil klíma előnye, hogy mozgatható, tehát ha aludni akarunk, a hálóba tesszük, ha a nappaliban vagyunk, akkor ott hűti le a helyiséget. Azonban mégsem mozgathatjuk a végtelenségig, mert a működéséhez szükséges a forró levegő eltávozása, és ehhez szellőzőnyílást kell biztosítanunk, így ez az előny eléggé behatárolt. Ezen kívül a mobil klíma sokkal nagyobb zajt okoz, vagyis ha egy nehéz nap után pihenni szeretnénk, a mobil klíma zúgásától ez nem biztos, hogy sikerülni fog. Vagyis tekintsünk erre a lehetőségre úgy, mint egy szükségmegoldásra, tartós használatra mindenképpen az úgynevezett split rendszerű klíma berendezés javasolt. Bár elsőre csábító lehet, hogy nem kell fizetni a beszerelés költségeit, az eredmény egy mobil klíma esetében meg sem közelíti a split klímát.

Mindent összevetve ha biztonságos, gazdaságosan és halkan működő klímát szeretnénk, ami hosszú távon optimalizálja a hőmérsékletet, mindenképpen már a vásárlásnál kérje ki szakember tanácsát, és ne próbálja saját maga beszerelni a klímát, mert nagyon sok kellemetlen meglepetést okozhat. Bizonyos időközönként célszerű kihívni egy szerelőt, aki karban tartja a berendezést. Ha megfogadja a szakember tanácsait, sokáig és biztonságosan növelheti a komfortérzetét egy klíma berendezéssel, így nyugodtan tud pihenni vagy dolgozni otthonában. A legfejlettebb berendezések már fokozatmentes szabályozás segítségével követik a helyiség hőterhelését, így a legmagasabb komfortot érhetjük el.