Klíma berendezések funkciói röviden

Jó tudni, hogy néha ismeretlennek tűnő szakkifejezések mit jelentenek! Tekintse át a klímaberendezések funkcióinak rövid ismertetését!


Ionizátor

Beépített funkció, mely a  levegőből negatív ionokat (anionokat) állít elő, ezzel semlegesíti a zárt terek levegőjében jelen lévő szennyező részecskéket, mikroorganizmusokat (vírus, baktérium), polleneket. Ezen anionok jóval nagyobb számban vannak jelen például a tiszta vidéki levegőben, megközelítőleg 2000 ion/cm³, míg lakótérben, zárt körülmények közt csupán 100 ion/cm³. Az ionizátor segítségével akár 1 000 000 ion/cm³ is elérhető, mely által jelentősen javul a levegő minősége. Jótékony hatásai a csökkent légzésszám (lazult állapotra utal), vérnyomás csökkenés, állóképesség a fertőzésekkel szemben, valamint különböző légúti betegségek mérséklődése.

Cold Plasma Ionizátor

Ez egy speciális ionizátor, amely negatív és pozitív ionokat generál egyszerre (túlsúlyban negatív ionokat), melyek segítségével nagy hatékonysággal fertőtleníti és egyben szagtalanítja a rajta áthaladó levegőt

Hideg katalitikus szagtalanító finomszűrő

Egy különleges bevonattal ellátott szűrő, amely hatékonyan semlegesíti a levegőben lévő kellemetlen szagokat és egészségtelen gázokat például különböző formadelhideket, szerves oldószereket.

Bio szűrők

A  biofilter egy különleges enzimet tartalmazó szűrő, amely kiszűri a mikroszkopikus porrészecskéket és egyéb szennyeződéseket, semlegesíti a baktériumokat, gombákat és egyéb mikróbákat. A biológiai enzim összekapcsolódva a baktériummal, feloldja annak sejtfalát és elpusztítja a baktériumokat, ezáltal tiszta, egészséges levegőt biztosít. A biofilter nagyon hatékonyan  sterilizálja a levegőt, a baktériumok több, mint 95%-át ártalmatlanítja, és kiszűri a 3 nm alatti részecskék 99%-át.

Plazmaszűrők

A plazmaszűrők működése, polarizáción alapul, a levegőt egy nagyfeszültségű, elektromosan töltött téren vezetik keresztül, mely egy irányba polarizálja a levegőben található szennyezőanyagokat. Ez a polarizált levegő utána egy másik, ellentétes polaritású téren halad keresztül, ami az előzőleg feltöltött szennyeződéseket magához vonzza.

Növelt hatékonyságú porszűrő

Különlegesen sűrű szövésének köszönhetően a hagyományos porszűrőknél jóval nagyobb hatékonysággal szűri meg a rajta áthaladó levegőt és távolítja el az egészen apró porrészecskéket is.
A porszűrő az eddigiektől eltérően a berendezés felső beszívó felületén található. Az előlap kinyitása nélkül könnyen kiemelhető és tisztítható (mágneses rögzítésű), nem kell az előlapot felnyitni hozzá.

Hepa szűrő

A „HEPA” szűrő nagy hatékonysággal távolítja el a levegőből az egészen apró részecskéket, mint például a pollenek, atkák, penészgomba spórák, textil rostok és egyéb szálló porrészecskék.

Bio Hepa finomszűrő

Speciális biológiai enzim és hepa szűrő komponense. Nagy hatékonysággal szűri ki a levegőben lévő apró, mikro méretű szennyező részecskéket, mint például a pollen, atka, por, penészgomba spóra vagy akár textilrostok. A baktériumok 95%-át, míg a 0,3 mikrométer porszemcsék 99%-a fenn akad a szűrőn. A biológiai enzim a baktériumokkal egyesül és feloldja azok sejtfalát, ennek következtében a baktériumok sejtnedve kifolyik, ami végül a baktérium pusztulását okozza.

Silver ion szűrő

A Silver Ion szűrő bevonata nagyon kisméretű ezüst részecskéket, ezüstionokat tartalmaz. Az ezüstionok érintkezve a kórokozókkal, baktériumokkal behatolnak azok sejtszerkezetébe, és meggátolva növekedésüket, illetve szétroncsolják a szerkezetüket, így a szűrő nagy hatékonysággal fertőtlenít és felfrissíti a keresztüláramló levegőt, elpusztítva a kórokozókat, baktériumokat, penészgombákat

Mechanikus szűrők

A különböző elektrosztatikus illetve biológiai alapú szűrőkön kívül minden légkondicionáló rendelkezik mechanikus szűrővel. Ezen filterek ultrafinom anyaga garantálja hogy minimális káros anyag, por vagy nagyobb méretű mikróba kerüljön vissza a levegőbe.

Korrózióálló Gold Fin bevonatú  hőcserélő

A berendezések hőcserélőinek (egészen pontosan azok alumínium lamelláinak) speciális aranyszínű bevonata. Ez a bevonat megvédi a hőcserélőt a korróziótól ezzel biztosítva hosszú távú védelmet a berendezésnek. A beltéri egységen található bevonat pedig meggátolja a penészgombák, baktériumok megtapadását, elterjedését ezáltal friss és egészséges levegőt biztosítva.

Automatikus újraindulás

Klímáknál, az áramszünet esetén történő nem szokványos leállást képes felismerni, és utána a gépet visszakapcsolni a korábban beállított üzemre. Ez hasznos lehet olyan esetben, ha az áramszünet olyankor történik, amikor nem vagyunk otthon. Ilyenkor a kompresszor néhány perc késleltetéssel indul, hogy a nyomáskülönbségek kiegyenlítődjenek, valamint, hogy a gép ne a többi háztartási berendezéssel egyszerre induljon. Megakadályozva ezzel az esetleges hálózati túlterhelést.

Automatikus üzemmódváltás

Az klímaberendezéseknél a hűtés és fűtés üzemmód automatikusan váltakozik a beállított hőmérséklet függvényében. Ezzel a módszerrel nem kell átkapcsolnunk berendezésünket hűtésről fűtésre vagy viszont, a berendezés ezt automatikusan megteszi.

DC inverter

A DC inverteres klímaberendezések változó fordulatszámú kompresszorral vannak felszerelve, mely a belső, kondicionált tér igényeire szabva hatékonyabb hűtést illetve fűtést biztosítanak. Ezáltal a légkondicionáló működése jóval gazdaságosabba tehető, továbbá halkabb üzem érhető el a hagyományos kompresszorokkal felszerelt készülékekhez képest.

Automatikus légterelés Fel-Le (Swing)

Fűtési üzemmódban a berendezés a meleg levegőt lefelé, míg a hideg levegőt felfelé irányítja, így biztosítva az egyenletes légeloszlást.

Automatikus légterelés Jobbra-Balra (Swing)

Az oldalirányú légterelés segítségével a szoba minden pontját egyenletesen lehet hűteni illetve fűteni, a készülék helyétől függetlenül.

Automatikus tisztítás funkció

Az klímaberendezések egy speciális és rendkívül hasznos funkciója, ami a gép kikapcsolásakor lép működésbe. Ilyenkor a beltéri egység lezárja minden levegő nyílását, fűtés üzemre kapcsol, és a benne lévő ventillátor segítségével kiszárítja saját magát. A folyamat kb. öt percet vesz igénybe. Ez a funkció rendkívül hasznos a szagok megjelenésének és a hőcserélő gombásodásának elkerülése szempontjából. Az idő rövidsége és a lezárt levegő nyílások miatt nem kell tartani a szoba visszamelegedésétől.

Aktív tisztító funkció

Ez a funkció lehetővé teszi a berendezés hatékony tisztán tartását. Megakadályozza a belső felület elkoszolódását, penészesedését és a baktériumok, gombák elszaporodását. A funkciót bekapcsolva a készülék először hűtési üzemben erőteljes kondenzvíztermelésbe kezd, „lefagyasztja” a hőcserélőt, majd átvált fűtő üzemmódra és leolvasztva a keletkezett jeget lemossa azt. A hőcserélőt 56°C-ra
forrósítja fel és hosszú ideig ezen a hőfokon tartva „sterilizálja”. A folyamat időtartama: ~45 – 130 perc! A folyamat végén a berendezés automatikusan kikapcsol.

Párátlanító üzemmód

Csökkenti a levegő páratartalmát miközben tartja a helyiség hőmérsékletét.

“Follow me” funkció

A “Follow me” funkció avagy kihelyezett hőérzékelés a személyre szabott igények kielégítését segíti, ebben az esetben a távirányítón keresztül történik a szoba hőmérséklet érzékelése. A távirányítót a szoba egy gyakran használt pontján elhelyezve a berendezés tökéletesen tudja tartani a kívánt hőmérsékletet.

Simogató Szellő

A funkciót használva a levegő a berendezés légterelő lamelláin található apró furatokon keresztüláramolva, tökéletesen elosztva, „simogató szellőként” jut a helyiségbe, elkerülve ezzel kellemetlen
légáramlatot és huzathatást.

Turbo üzemmód

Rövidebb idő alatt elérheti a kívánt hőmérsékletet. Ekkor a berendezés maximális teljesítményen és magas ventilátor-fokozaton működik, majd automatikusan visszaáll a normál üzemmódra.

Intelligens szem

Az intelligens szem egy nagyszerű energiamegtakarító funkció, mivel észleli ha az emberek elhagyják a helyiséget, de bekapcsolva hagyják a légkondicionáló berendezést. Ha 20 percig senki nem tér vissza a helyiségbe, akkor a berendezés automatikusan átkapcsol egy energiatakarékos üzemmódba, kevesebbet hűt illetve fűt, de továbbra is kényelmes komfortot biztosít.

Temperáló fűtés

A fagyás elkerülésére a készülék automatikusan bekapcsol ha a levegő hőmérséklete 8 °C alá süllyed, ez a funkció kifejezetten hasznos ritkán használt lakásoknál, nyaralóknál.

Kellemes ébredés

Ezen funkció biztosítja alvás közben a tökéletes hőmérsékletet, mely hozzájárul a pihentető, egészséges alváshoz.

24 órás Ki/Be kapcsoló időzítés

A klímaberendezések funkciója mellyel 24 órára előre időzíthetjük klímánkat, mikor induljon, illetve álljon le. Hasznos lehet, ha például munkából hazajövet nem szeretnénk megvárni, míg a meleg lakást klímánk leküzdi egy elfogadható hőmérsékletre. Ilyenkor egyszerűen csak beállítjuk az időzítést, (pl. 1 órára) és haza érkezésünkkor lakásunk már kellemesen hűvös lesz. Az időzítés 24 óra elteltével törlődik.

Meleg indítás

A klímaberendezések automatikus funkciója mely fűtés üzemmódban, induláskor, vagy hűtésről fűtésre kapcsoláskor lép működésbe és a ventilátor késleltetett indításáért felelős. A hűtő-fűtő klímákban a hűtést és a fűtést ugyanaz a hőcserélő végzi, így amikor átkapcsolunk egyik üzemmódról a másikra, esetleg ezt magától teszi meg a gép (lásd: automatikus üzemmódváltás) a lehűlt hőcserélőnek idő kell, míg felmelegszik. Ekkor egyrészt értelmetlen lenne a ventillátor működése, másrészt ez a hideg légsugár kellemetlen érzést váltana ki. Ekkor érvényesül a “Meleg indítás” funkció, ami a beltéri ventillátorát csak késleltetve indítja, így elkerülve a hűvös légáramot.

Vezeték nélküli távirányító

Az otthoni split légkondicionálóinak alap tartozéka, mellyel a berendezés irányítását a funkciók váltását, és a hőmérséklet beállítását végezhetjük. Néhány készülékhez opcionálisan válaszható vezetékes falra szerelhető akár érintőképernyős távirányító is.  A legtöbb típus a távirányító kijelzője LED-es háttérvilágítással is el van látva.

Csendes működés

A klímaberendezések rendkívül csendesen tudnak üzemelni, így akár még aludni is lehet mellettük. A korszerű hőcserélő bevonatoknak, a precízen kiegyensúlyozott motoroknak, és számítógéppel tervezett légáramoltatásnak köszönhetően akár 22dB alá is le lehet szorítani a működési zajt. Ez gyakorlatilag a teljes csöndnek felel meg. Inverteres berendezések esetén a kültéri egység a beállított hőmérséklet elérése közelében csökkenti a kompresszor fordulatszámát, így a hangját egy idő után szinte nem is hallani.

Alacsony zajszintű üzemmód

A légáramlás az alacsony zajszintű üzemmód alatt lelassul, kis mértékben csökken a fűtési ill. a hűtési teljesítmény, így biztosítva a még csendesebb működést.

Energia-megtakarítás

Az Inverteres klímaberendezések egy hasznos tulajdonsága mellyel több mint 40%-os energia-megtakarítás érhető el. Az Inverteres klímaberendezések elve, hogy a beállított hőmérséklet közelébe érve csökkentik a kompresszor teljesítményét, ezáltal a hűtés vagy fűtés hatásfoka jelentősen megemelkedik. A takarékosság mellett az inverteres klímáknak számos előnye létezik, amikkel egyre népszerűbbé válnak. Folyamatos használat esetén több mint 40%-os energia megtakarítás érhető el velük.

Inverteres Klíma – Klimatizálás Gazdaságosan

Sok szó kering manapság az inverteres klímákról, nem véletlenül, hiszen maga a fogalom sem régi dolog. Lényegében a teljesítmény (mármint a hűtő és fűtő teljesítmény) precízebb terheléshez illesztett vezérléséről van szó, aminek sok további előnye létezik. Ahhoz, hogy ezeket az előnyöket érzékelni tudjuk, ismerkedjünk meg az inverteres klíma működésével.

Egy klímaberendezés beltéri egységében érzékelő figyeli a szoba hőmérsékletét. Ezt az értéket egy belső elektronika folyamatosan figyeli, és folyamatosan hasonlítja is azzal, amit mi beállítottunk a távirányítón, vagyis amit a távirányító még a bekapcsolás alkalmával elküldött neki.

Egy normál klíma esetében, ha a szoba hőmérséklete meghaladja az általunk beállított hőmérsékletet, a kompresszor bekapcsol, és a beltéri hűteni kezd. A klíma kikapcsolása természetesen akkor történik, ha szobánk hőmérséklete ismét a beállított hőmérséklet alá esik. Ez a módszer folyamatos ki-be kapcsolgatással tartja fenn a beállított hőmérsékletet.

Az inverteres klíma annyiban különbözik a hagyományostól, hogy nem kapcsol ki igazán és nem is kapcsol be igazán, valahol a kettő között dolgozik, ami a terhelés szempontjából rendkívüli előny. Az inverteres teljesítmény-vezérlés folyamatos szabályozást tesz lehetővé, így a klíma, működésének minden pillanatában, éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak.

Gondoljunk a fényerő-szabályozós lámpára, amit az aktuális fényviszonyoknak megfelelően állíthatunk be. Persze technikailag sokkal bonyolultabb és összehangoltabb rendszerről van szó egy lámpánál, ami drágábbá is teszi az inverteres klímaberendezéseket, de a megemelkedett komfortérzet és számos előny, amit a technika még magában rejt hosszú távon mindenképpen kifizetődő.

Előnyök

Nézzük, milyen előnyökhöz juthatunk, hogyan emelhetjük komfortérzetünket inverteres klímaberendezésekkel.

Precízebb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, hiszen nincs “ki-be” kapcsolgatás, így nincs hőmérséklet ingadozás sem. Az emberek egy része érzékeny lehet az ilyesmire és fáradtság, valamint növekvő reakcióidők kísérhetik a jelenséget.

Csendesebb működést tesz lehetővé, hiszen a kültéri egység nagyon ritkán jár 100%-on vagy afelett. Az inverteres megoldással 5-120%-ig szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.

Az indítási áramlökések sok helyen szinte szó szerint lehetetlenné teszik a légkondicionálók telepítését, mivel a hálózat nem bírja el a hirtelen felvett áramcsúcsokat. Az inverteres klíma nem 100%-os fordulattal próbál meg elindulni. Minimális teljesítményfelvétellel képes az indulásra és a 100%-ra való felpörgetés csak ezután következik. Így a megoldás az indítási áramlökéseket is kiküszöböli.

Az inverteres klíma hatásfokban lényegesen eltér a többi “hagyományos” klímaberendezéstől. A titok abban a teljesítmény-tartományban rejlik, amikor a klíma nem 100, hanem pl. csak 50%-on üzemel. Ilyenkor ugyanis a kompresszorhoz gyárilag méretezett hőcserélők, amik a klíma névleges teljesítményét hivatottak leadni, túlméretezetté válnak, és a hűtőrendszer hatásfoka megemelkedik. Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverteres klímák használatával.

Nincs hideg légáram! Mivel csökkent teljesítménnyel is képes dolgozni egy inverteres klíma készülék, az általa kifújt levegő hőmérséklete jóval kellemesebb lehet egy 100%-on dolgozó “hagyományos” típus által kifújt levegő hőmérsékleténél.

Az inverteres klímáknak egyre javuló előnye továbbá, hogy évről évre olcsóbbak, valamint, hogy egyre több, további, komfortot fokozó funkcióval látják el őket.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő berendezést?
Először is tudni kell a hűtendő felület térfogatát. Mérjük le az alapterületet és szorozzuk be a belmagassággal.

Vegyük figyelembe a vásárláskor a ház hőszigetelési adatait. (tetőtér, régi, rosszul záródó ablakok)

!! Engedély köteles lett a klímaszerelés !!

Építési engedély köteles lett a homlokzatra és a ház egyéb külső felületeire szerelt légkondicionáló berendezések elhelyezése, mivel folyamatosan melegedő időjárásunk hatására egyre többen szereltetnek fel légkondicionálókat. >>

 


Fontos tudnivalók!
Bármilyen klímaberendezés jótállása kízárólag akkor érvényesíthető, amennyiben a  klímaszerelés -t végző cég rendelkezik a szükséges engedélyekkel!