Split klíma

Fisher   Fujitsu  LG  Panasonic  Cascade  Samsung  Daikin  Toshiba   HD  

A klímaberendezések típusai közül a split klíma elterjedése ugrott meg az utóbbi években.

Az elnevezés jelentéséből adódóan két részből tevődik össze.

Kültéri egység:

                                                                                                                                                                                                                                                                   Beltéri egység:

Ezt fejezi ki a split szó, amelynek a jelentése: osztott.
A szerkezet kül- és beltéri egységét 1 pár hőszigetelt rézcső köt össze.

A split klíma rendkívül praktikus, hiszen bárhová felszerelhető, programozható és távirányíthatóak.

Mivel a kompresszor a kültéri egységeben található, így a zajszintjük nulla. Új épületek esetében a rejtett elhelyezés is lehetséges, ami esztétikai szempontból sem zavaró. Ez a lehetőség a régi épületeknél már csak átalakítással oldható meg.

A beltéri és kültéri egységeknek is vannak külön típusai. A beltéri egység legnépszerűbb típusa az oldalfali beltéri egység, további típusai pedig:
Mennyezeti/parapet: mennyezetre vagy padlóra állítva szerelhető. Álmennyezeti kazettás: álmennyezetbe építhető. Álmennyezeti légcsatornázható: a helyiségben csak elszívó és befúvó rácsok láthatóak ezek vannak összekötve légtechnikai idomokkal, csövekkel a hűtőtesttel. Több helyiség hűtése is megoldható egy egységgel a kívánt hűtőteljesítményekhez a megfelelő egység kiválasztásával.

A kültéri egységet a külső térben a szabadban helyezzük el. A két egységet egy szigetelt rézcső pár kapcsolja össze. A kültéri egység két típusa a mono split klíma, amelynél egy beltéri egységhez egy kültéri egység csatlakozik, illetve a multi split, amely akár 2, 3, vagy 4 beltéri egységgel is rendelkezhet.

Plazmaszűrős split klíma

A légúti megbetegedésekhez nagymértékben járul hozzá a légszennyezés, melyet kivédeni úgy lehet, ha környezetünk levegőjét tisztán tartjuk. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző, boltokban kapható légtisztító rendszerek. Ezek a berendezések szöveteken és “extrafinom” hálókon vezetik keresztül a levegőt, melyet aztán visszakeringetnek a szobába. A szoba levegője így is tisztul, de a hálók finomságának korlátai a szennyeződések megkötésének is határt szabnak.

A Plazmaszűrő Működési Elve

A Plazmaszűrő egy teljesen más alapokra helyezett légtisztítási módot használ a levegőben lévő szennyeződések eltávolítására. A módszer lényege, hogy a levegőt egy nagyfeszültségű, elektromosan töltött téren vezetik keresztül, mely egy irányba polarizálja azt, és a benne lévő szennyezőanyagokat. Ez a polarizált levegő utána egy másik, ellentétes polaritású téren halad keresztül, ami az előzőleg feltöltött szennyeződéseket magához vonzza. Ez a módszer lehetőséget ad, hogy a legapróbb szennyeződéseket, akár a vírusokat és baktériumokat is eltávolítsuk a levegőből. A Plazmaszűrő hatékonyságát jól mutatja, hogy valós sterilizáló hatása miatt előszeretettel alkalmazzák orvosi műtőkben és rendelőkben egyaránt.

 Leírás az egyes szűrőelemekről

1. Előszűrő: Az antibakteriális előszűrő, mely a nagyobb szöszöket és szennyeződéseket hivatott felfogni.

2. Nano Carbon szűrő: A nanométer méretű aktívszén-szemcsés szűrő a szagmolekulákat köti meg, így távolítva el a háztartási szagokat.

3. Háromszoros szagszűrő: Szervesanyag tartalmú szűrőbetéteket tartalmaz, melyek megkötik a rossz közérzetet, a szem ill. nyakfájást kiváltó levegő komponenseket. Van közöttük formaldehidet megkötő szűrőbetét is (a formaldehid felelős az ún. “új ház” szindrómáért, de okozhat bőrgyulladást, hányingert, és tüdőgyulladást is).

4. Nano Bio Fúziós szűrő: Nanométer átmérőjű bio enzimeket tartalmaz, melyet a baktérium sejtfalára irányítva lebontja azt, majd elpusztítja a baktérium sejtmagját. Míg a hagyományos megoldások csak inaktiválják a sejt külső falát, addig ez a sterilizáló módszer tökéletesen elpusztítja a baktériumokat.

5. Plazmaszűrő: Eltávolítja a mikroszkopikus szennyezőanyagokat, a füstöt, állati szőrt, házi atkákat, polleneket, baktériumokat, és még a vírusokat is. Ezzel a légszűrő módszerrel megakadályozhatóak az asztmatikus és allergiás megbetegedések.

A Plazmaszűrőt teszt alá vető laboratóriumok eredményei

Kitasato Research Center of Environmental Sciences
Csira Inaktiválási Teszt eredménye: 99,9% szűrési fok (No. 16_0113_1,2,3)

Japan Food Research Laboratories
Csira Inaktiválási Teszt eredménye: 99,9% szűrési fok (No. 104093863-001,2,3,4,5)
Vírusölő képesség (No. 204031236-001,2,3)

Japan Spinners Inspecting Foundation (No. 624217, 019355-13)
NCB dezodoráló hatás 4 típus teszt eredmény: 78 ~ 98% biztonsággal

FITI Korea Consumer Science Center (No. 513104-195-A-01)
Baktérium és gombaölő teszt eredménye: 99,9% biztonsággal

ITS(International Technical Standard Center) (No. IL26937-A,B)
Baktérium inaktiválási teszt eredménye: 99,9% biztonsággal

 

A szűrőrendszer nem lenne teljes, ha nem tudnánk életünk végéig használni. Ezért a plazmaszűrőt úgy tervezték, hogy (a használati útmutatóban leírt módon) tisztítható, és más szűrőtípusokkal ellentétben újrafelhasználható legyen.


Fontos tudnivalók!


Bármilyen klímaberendezés jótállása kizárólag akkor érvényesíthető, amennyiben a  klímaszerelés -t és karbantartás-t végző cég rendelkezik a szükséges engedélyekkel!